Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

Moet je de boodschappen voor het tuinfeest, de picknick of de barbecue nog in huis halen? Wacht dan heel even. Want als er iets niet mag ontbreken tijdens een zwoele zomerdag is het een goede wijn. Speciaal voor deze warmste zomer ooit dé lekkerste wijntips voor warm weer op een rij!

Het is eindelijk zover: mooi weer. Ik huur dit weekend een bootje én die vaartocht is natuurlijk niet compleet zonder een glas wijn waar het ondergaande zonnetje in weerkaatst. Dus wat je ook gaat doen tijdens deze mooie dagen, hierbij wat tips om het weekend druiven-technisch goed door te komen.

Het belangrijkste startpunt van je zomerborrel
Picknicken, barbecuen of gewoon lekker in het zonnetje zitten: ik raad je aan om in ieder geval te zorgen voor een wijnglas. Inderdaad, niet zo’n limonadeglaasje of hip potje, maar gewoon een goed wijnglas, want dan smaakt de wijn namelijk meteen beter. 

Dit komt doordat de geur goed blijft hangen in een toelopend glas en hierdoor beter in je neus terechtkomt. Bovendien zorgt de dunne glasrand dat de wijn op een gerichte plek op je tong landt in plaats van er als een vloedgolf eroverheen spoelt. Bijkomend voordeel: je wijn blijft koeler als je de steel vasthoudt in plaats van het glas zelf.

IJsklontje erbij?
Dat brengt me direct bij de volgende tip: de temperatuur van je wijn. Een lezer vroeg of het een trend is om rode wijn koel te serveren. Nou, hopelijk is het geen trend, maar een gewoonte aan het worden. De meeste rode wijn wordt namelijk veel te warm geserveerd!
Rode wijn moet namelijk zo’n 16-18 graden Celsius zijn, afhankelijk van het type wijn. Het idee van kamertemperatuur komt namelijk nog uit de tijd dat we geen centrale verwarming hadden en je het gewoon overal stervenskoud had in huis.
Dus bewaar de fles rode wijn thuis liever niet in het wijnrek naast de tv maar in de kelder en op het terras gewoon in een koeler. Een lichte soepele rode wijn kun je namelijk zelfs kouder serveren dan lekkere frisse borrelwijn. Probeer dit weekend bijvoorbeeld eens een gekoelde Pinot Noir of Gamay.

Koelen is essentieel
Als je een wijn warm serveert smaakt hij slomer, zachter, voller en wat zoeter terwijl hij koud wat frisser en minder zoet smaakt. Het koelen van een fles wijn is dus essentieel bij een warm zomerweekend als deze. Witte wijnen kun je het best serveren tussen de 9 en 12 graden. Optimaal koelen doe je in een wijnkoeler. Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van ijsklontjes ín de wijn, dit verdunt het namelijk, maar als het erop aan komt, verkies ik toch een ijsklontje boven lauwe wijn op het caféterras…

Lichtvoetig over het terras!

Een lekkere zomerwijn is als mooi zomerweer: fris, licht en lekker geurend. Het moet je verfrissen én de doordrinkfactor is essentieel. De wijn moet dus niet moeilijk of complex zijn, want dan ben je misschien na één glas al klaar, terwijl de zomeravond nog lang is.

Een laag alcoholpercentage is dan wel fijn. Het alcoholpercentage in een wijn is gerelateerd aan de hoeveelheid suiker die de druif bij de oogst bevat. De suiker wordt tijdens de vinificatie (=wijnmaakproces) namelijk door gisten omgezet in CO2 en alcohol.
In koudere klimaten of op hoger op de berg gelegen wijngaarden wordt er minder suiker in de druif verzameld, dus deze geven vaak lagere alcoholpercentages. Denk bijvoorbeeld aan een Riesling uit de Elzas of een crispy sauvignon uit de Loire.
Andere uitstekende zomerwijnen met een lager alcoholpercentage zijn de bekende sprankelende prosecco, een pinot grigio uit Noord -Italië, een Provence rosé of de vinho verde uit Noord-Portugal. Drink deze zomer bij voorkeur wél alleen vinho verde uit 2014. De naam betekent ‘ jonge wijn’ ,en zo moet je hem ook drinken.
Als je niet van wijn houdt en toch een glaasje mee wilt drinken met dit mooie weer – zoals een lezeres vroeg – probeer dan eens een Asti Spumante, een lichtzoete Cava of een halfzoete Riesling.

Fijn weekend! Volg ons ook op Facebook voor andere leuke berichten!

groet, Jacqueline

 

Geschreven door Jacqueline Niesten, en geredigeerd & gepubliceerd door de redactie van  VROUW/Telegraaf. nl (5 juni 2015)