Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

Het is dé wijn waar de meeste wijndrinkers mee beginnen: zoete wijn. Ben je inmiddels overgestapt naar droge wijnvarianten? Je bent niet de enige! Om ook de zoete wijn nog eens in het zonnetje te zetten, hierbij een ode aan de zoete wijn voor bij toetjes!

Wijn is iets wat je moet leren drinken. Je ziet dat de meeste mensen hun wijn-carrière beginnen met zoete wijn. Als ze de smaak te pakken krijgen, stappen veel wijndrinkers over naar een drogere wijn. Droge wijn is een verwarrende term. Het betekent eigenlijk ‘niet zoet’, aangezien er geen of weinig suiker meer inzit. Die suikers zijn allemaal opgegeten door de gisten in het wijnmaakproces.

Eerste liefde

Het grappige is dat veel mensen uiteindelijk toch weer uitkomen bij hun eerste liefde: zoete wijn. Maar dan de categorie die zich uitstekend leent voor combinaties met desserts of als aperitief, bijvoorbeeld een glas port. Ik heb het vandaag dus niet over de Liebfraumilch of Canei, de ‘bekendere’ zoetere wijnen.

Bij de zogenaamde dessertwijnen wordt het zoet in balans gehouden door zuren. Waardoor het een wijn wordt met veel smaken, die je vaak verrast. Deze zoete wijnen worden grofweg op 3 manieren gemaakt. Aromatische wijn, Edelrot wijn en Versterkte wijn. Ik zal de verschillen uitleggen aan de hand van een gerecht.

Fruitsalade met sabayon: lekker zonnebaden

Zo’n licht fruitig dessert past uitstekend bij een aromatische wijn. Deze wijnen worden op normale wijze gemaakt, maar de druiven worden extra laat geplukt. Die hebben meer smaak omdat ze meer zon hebben gehad en zo meer suikers hebben kunnen verzamelen. Aromatische wijn wordt vaak van de muskaat druif gemaakt. De wijn gemaakt van deze druif smaakt écht naar druiven. Mooie voorbeelden zijn muskaatwijnen uit Spanje, Australië en Zuid-Afrika. Of bijvoorbeeld met een bubbeltje zoals in de Moscato d’Asti.

Je kunt hier ook beetje vals spelen en bijvoorbeeld de Sweet Slurp! van Ilja Gort kopen bij Albert Heijn. Grotendeels gemaakt van de muscaatdruif, maar zonder poeha. Bedoeld om geslurpt te worden. Fles gewoon niet aan tafel laten zien en je bent dé wijnexpert bij het volgende toetje.

Gebakken ganzenlever met verrotte druiven…

Even los van de terechte discussie over ganzenlever, ik wil hier alleen de wijn uitleggen, en dat kan gewoon het beste met ganzenlever. Een klassieke combinatie in Frankrijk is namelijk foie gras met een Sauternes. Sauternes is een wijn die gemaakt wordt door middel van edelrot (botrytis). Botrytis is een schimmel die in de wijngaard, als de druiven lekker warm in de herfst extra lang aan de wijnstok hangen, gaatjes maakt in druivenschil. Hierdoor verdampt er water uit de druif en krijg je hele geconcentreerde verschrompelde druifjes met een hele specifieke smaak. Naast Sauternes uit de Bordeaux wordt dit type wijn in meerdere streken gemaakt. In Duitsland en Oostenrijk kun je deze vinden met de titel Beerenauslese en Trockenbeerenauslese. In Hongarije maken ze beroemde Tokaj wijnen. En in Californië en andere landen buiten Europa heet het Noble Late Harvest.

Een warm chocolade taartje met frambozen…met een rode wijn!

De categorie waar je wat mij betreft het snelst dronken van wordt… de Versterkte wijnen, ofwel Vin doux naturel. (Zo lekker, maar meer alcohol!). Hiervoor maakt men gewoon wijn en voegt dan extra alcohol toe vóórdat alle suikers vergist zijn. De gisten stoppen dan met werken, waardoor je de natuurlijke suikers in de wijn behoudt en er veel alcohol inzit. Goede voorbeelden hiervan zijn port, Muscat de Beaumes de Venise en rode dessertwijnen als Maury en Rivesaltes. Die laatsten zijn gewoon gemaakt voor chocoladetoetjes….

Wil je je ook storten op wijn voor bij toetjes? Het boek van Robert Leenaers, de helaas in 2004 overleden wijnschrijver, genaamd ‘Engeltjes op je tong’ is misschien her en der wat verouderd, maar helpt nog steeds menig enthousiaste drinker op weg!

PS: voor de Sulfree gebruikers onder ons, in zoete wijnen kun je het beste 2 druppels Sulfree gebruiken. In zoete wijn zit namelijk meer sulfiet ivm de suikers in de wijn.

 

Oja, wil je meer weten over wijn en/of Sulfree, schrijf je dan in voor de laatste updates:


Santé!
Jacqueline
geschreven door Jacqueline Niesten en gepubliceerd op Telegraaf.nl op 4 september 2015.