Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

In een vorig artikel had ik het er al over: de verleidingsmanoeuvres die een wijnmaker op je loslaat als je voor het wijnschap staat. Deze keer deel ik de andere veelgebruikte Don Juan-tactieken, die worden gebruikt om je over te halen een fles mee naar huis te nemen.

Dé kurkHoe verleidt de wijnmaker jou voor het wijnschap?

Grappig hoe de kurk, die vroeger niet meer dan normaal was op een fles wijn, nu is uitgegroeid tot een kwaliteitsstandaard. Bij de gemiddelde supermarktwijn heeft een kurk namelijk helemaal geen nut. Deze wijn is niet bedoeld om te rijpen (waarvoor een kurk wél bedoeld is). Dus een schroefdop is echt net zo goed! Dat de fles wijn in het winkelwagentje een kurk bevat, is dus helaas geen garantie voor een goede wijn.

Bullshit bingo?

Reserva, bin, old vines, top quality, tremendous personality, rich ripe, perfect balance. Er bestaan zoveel mooie wijnwoorden. Gelukkig zijn in Europa een deel van deze woorden beschermd. In Spanje zijn er bijvoorbeeld allemaal regels voordat je een wijn een crianza, reserva of gran reserva mag noemen. In Italië zijn er regels voor Prosecco en ook in Frankrijk mag je niet zomaar een label hangen aan de champagne. Deze regels zijn er, helaas, buiten Europa niet. Dus als een Chileens wijnhuis de wijn reserva noemt, heeft dat vaak meer te maken met de creativiteit van de markerteer dan met de wijn.

Past bij kip

Je zou bijna denken dat de gemiddelde wijnmaker ook een kippenfarm heeft: bijna elke wijn uit de supermarkt past namelijk bij kip als je beschrijvingen mag geloven.

En de winnaar is…

Als er een medaille op de fles zit, dan moet het wel uitstekende wijn zijn! Klopt, maar let wel goed op welke medaille er op de fles pronkt. Als het gaat om een bronzen medaille van de plattelandsmannen vereniging uit the middle of nowhere, kun je de wijnkeuze misschien toch beter op iets anders baseren.

Twee flessen voor de prijs van één

Weet je nog wat je moeder vroeger altijd zei: goedkoop is duurkoop? Eigenlijk kan het ook niet: kwaliteitswijn én er dan zomaar gratis ééntje bij krijgen. Als deze aanbieding meerdere keren per jaar voorbij komt is of de prijs te hoog of de kwaliteit té laag.

Dus, wees eens eerlijk: ben jij wel eens gezwicht voor deze technieken? Ik wel hoor, zelfs al weet ik precies op welke knop hij duwt… Laat je het hieronder weten?

 Proost, Jacqueline