Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

Zoals theekopjes essentieel zijn voor het ritueel van thee drinken voor engelsen, zo is het glas essentieel voor wijn. Een glas kan een wijn namelijk maken of breken!

Het perfecte wijnglas…BV glazen

Tuurlijk dat roepen alle glasproducenten, dat ze het perfecte wijnglas hebben. Maar dan kan dus niet. Dat bestaat niet. Elke wijn is weer anders, en heeft een ander glas nodig. Net zoiets als een jurk in maat 38 die elke vrouw zou moeten passen… uhhh.

Lak aan alle regels!

Maar je kunt natuurlijk wel wijnen groeperen op basis van hun schoonheden en typische trekjes, en daar een lijn voor bedenken. Dat heeft Barbara Verbeek, vinologe en wijnlover, afgelopen jaar gedaan. Barbara had in Zandvoort een wijnbar aan het strand, waar zij vele jaren wijn heeft geserveerd in heel veel verschillende glazen. (die kocht ze namelijk bij de kringloop, in opruimingen ed). Uit al die lekkere glazen wijn op het strand leerde Barbara precies herkennen welke wijn je het beste in wat voor glas kunt schenken, klein, groot, wijd, smal. En het leuke is…. Dat is dus totaal verschillend van de traditionele wijnglas ‘regels’!

Nieuwe wijnmaak methodes

Omdat er de afgelopen decennia tal van nieuwe wijnmaakmethodes zijn ontstaan en typische smaakstijlen, zou het wijnglas ook een 2.0 versie nodig hebben. Dus tijd om je eigen glazen assortiment aan de test te onderwerpen! Heb je wel eens dezelfde wijn uit 2 verschillende glazen naast elkaar geproefd? En proefde je verschil? Dit is een hele eenvoudige methode om je wijn te pimpen: Je wijn smaakt namelijk duurder in het juiste glas! Heel makkelijk om je wijn dus te ‘upgraden’ bij een lekker etentje.

Wijn proeven met een camera

Dat de vorm van het glas significant impact heeft op de smaak van de wijn, hebben onderzoekers van de Tokyo University ook aangetoond in 2015. Het leuke is dat ze dit hebben gedaan door te kijken in plaats van te proeven!. Met een ingenieuze camera en een scheikundige omzetting van de alcohol, konden ze zien hoe de alcohol zich gedraagt als de alcohol het glas verlaat. Hierdoor hebben ze dus echt kunnen bewijzen dat de vorm van het glas wel degelijk uitmaakt op de smaakervaring.

 5 rebelse vriendinnen?

Barbara’s lijn, de Royal Leerdam Experts’ collection bestaat uit 5 soorten glazen, die je kunt onderscheiden in een champagne coupje (heeft elke vrouw nodig :)), en een reeks voor lichte & frisse wijnen, fruitige en soepele wijnen, ronde & rijpe wijnen,  en een reeks voor krachtige & kruidige wijnen. Het bijzondere is dat dit geldt voor alle kleuren wijn!

Rebellie aan het wijnfront dus!

Wil je zelf de champagne coupes proberen? Je kunt de coupes makkelijk bestellen bij Bol.com.

Proost!

Jacqueline

Wil je meer wijntips in je mailbox ontvangen, vul dan hier je emailadres in!

[one-half]

[fue_subscribe label=”Email:” placeholder=”Je e-mailadres” list=”Wijntips” submit_text=”Proost!” success_message=”Dank je wel voor je inschrijving!”]
[/one-half]
[clearfix]