Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

‘De waarheid wordt eerst altijd uitgelachen, dan gebagatelliseerd en vervolgens wordt er met het schaamrood op de kaken aan toegegeven’. (Bouillon Culinaire Journalistieke Producties).

Moet ik bang zijn voor wijn?

Tjsa, heel eerlijk? Ik weet het niet, of misschien wil ik het wel niet weten. De Gezondheidsraad geeft voor Nederlanders aan dat je eigenlijk helemaal geen wijn zou moeten drinken. Gelukkig maar dat de autoriteiten in het buitenland er nog steeds een andere mening op nahouden. Daar vinden ze 1 tot 3 glazen per dag best acceptabel.

Hoe dan ook, ik ga er nog steeds vanuit dat wijn gemaakt wordt om van te genieten. Bij mij zorgt de sulfiet in wijn er echter voor dat het genot echt wel wat minder is dan jaren geleden. Met Sulfree heb ik daar een oplossing voor bedacht. (Red: het haalt met 1 druppel de vrije sulfiet uit de wijn). Maar vandaag wil ik eens ingaan op wat sulfiet nou doet in je lichaam.

Let op! Gevaar!

Tenminste, dat staat voorop het boekje ‘Wat zit er in uw eten?’ van de Bouillon uitgeverij (zie quote hierboven). In het boekje gaan alle alarmbellen af bij bijna alle varianten van sulfiet. Volgens dit boekje geven deze E-nummers (E220-228) namelijk risico op allerlei klachten (wij mogen deze hier helaas niet meer specifiek vermelden ivm Europese wetgeving).

E-nummers in wijn; wat doet dat met je lichaam?

Sulfiet kan meerdere effecten hebben op je lichaam. In ‘Wat zit er in uw eten?’ wordt dit per E nummer toegelicht.

Na hun dreigende opsomming in het boekje wordt afgesloten met het advies ‘echt vermijden’.

Waar ligt de Waarheid…?

Nu ben ik het als sulfiet gevoelige natuurlijk helemaal eens met dat boekje. Maar. En. Deze additieven zijn uiteraard getest door de wetenschap. Met mate zou sulfiet dus geen gevaar voor de gezondheid moeten opleveren (behalve als je er dus overgevoelig voor bent). Dan kan het dus allerlei klachten geven. Die we hier niet mogen noemen.

Maar wat doet het nou in mijn lijf?

Als je sulfiet binnenkrijgt, zal je lever dit gaan omzetten naar sulfaten. Bij mensen met een sulfiet intolerantie of gevoeligheid gaat deze omzetting niet goed, of te langzaam. Dat kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een tekort aan molybdeen. (bron)

Het hulpmiddel zelf in nood

Als sulfiet in je lever aankomt, blokkeert het de werking van het daar aanwezige glutathione. Glutathione helpt oa bij de afbraak van alcohol door de lever. Hiernaast remt sulfiet de opname van vitamine B in je maag. Alcoholisten hebben hierdoor vaker een vitamine B1 (thiamine) tekort, wat tot het syndroom van Wernicke- Korsakoff kan leiden. (bron: http://www.korsakovkenniscentrum.nl/syndroom-van-korsakov)

Het astma effect

Mensen met astma hebben trouwens een lagere drempel voor sulfiet dan mensen zonder astma (Sheppard et al., 1980). Dit betekent dat mensen met astma vaker last hebben van de toegevoegde sulfieten als ze precies hetzelfde eten als iemand anders.

Al met al dus een ingredient wat zowel voordelen heeft qua conserveren van wijn (een fris fruitig wijntje is wel zo lekker), als nadelen qua effect op je lichaam.

Wil je voortaan liever wijn zonder sulfiet drinken, lees dan op onze site sulfree.nl hoe je elke wijn sulfietvrij kunt maken. (heel handig als je bij iemand anders op de bank zit 🙂 ), of vraag onze checklist aan om te zien of jij last hebt van de sulfiet in wijn. Benieuwd waarom het überhaupt in je wijn zit? 

Proost!

Jacqueline