Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

Afbeelding door Freepik

In mijn ronde door Nederland om experts te spreken over sulfiet intolerantie,
sulfiet in wijn en nog veel meer, is de eerste stop bij Margreet Timmer. Zij is diëtiste met voedselallergie en –intolerantie bij volwassenen als aandachtsgebied.

Is het nou een sulfiet allergie of een sulfiet intolerantie?

Hoewel sulfiet op de Europese lijst met allergenen staat, is een reactie op sulfiet eerder een intolerantiereactie dan een allergische reactie. Je lichaam maakt bij sulfiet namelijk niet die typische stoffen aan die horen bij een allergie. Maar de verschijnselen van een sulfietintolerantie kunnen echter wel lijken op die van een allergie.

Uiteraard zijn er verschillende gradaties in gevoeligheid. Sommige mensen ervaren licht ongemakkelijke symptomen, terwijl anderen forse klachten ervaren door sulfiet in voedingsmiddelen te consumeren.

Een gevoeligheid voor sulfiet kan zich uiten als een contactallergie. In dat geval kan een dermatoloog dit eventueel onderzoeken door middel van een ‘plakproef allergisch onderzoek’. Echter, ook als de uitslag hiervan negatief is zou men toch reacties op sulfieten kunnen ervaren. Hiernaast kunnen ook mensen met astma reageren op sulfiet, bij hen kan het een astma aanval uitlokken.

Ik heb blijkbaar een sulfiet intolerantie, wat nu?

Als de diagnose door de specialist is gesteld, dan kun je terecht bij een diëtist, via Nvdietist.nl. De ervaren diëtist kan je helpen om je voedingspatroon aan te passen, om sulfiet zoveel mogelijk te vermijden. Vraag wel bij het maken van een afspraak met een diëtist of deze kennis heeft van reacties op en klachten door sulfiet aangezien dit een speciaal aandachtsgebied is binnen de diëtetiek.

 


Bio is prio!

De diëtist kan je dus helpen om de grote bronnen van sulfiet te vermijden. Belangrijkste tip die ik alvast door mag geven uit het gesprek met Margreet: “Voor een aantal producten zoals suiker, stroop, aardappelproducten kunnen biologische producten een betere keus zijn. Vanwege de (wettelijke) eisen waaraan biologische producten dienen te voldoen, mag daar namelijk geen (of heel weinig) sulfiet in zitten (uiteraard met een armslag/voorbehoud voor mogelijke productiefouten).” (Tip van Jacqueline: als sulfiet wordt gebruikt als proces-hulpmiddel om het voedingsmiddel te maken en het restniveau sulfiet in het uiteindelijke product onder de wettelijke drempelwaarde valt, hoeft sulfiet niet op de ingrediënten lijst te staan. Deze hoeveelheden tezamen kunnen bij gevoeligheid voor sulfiet echter wel klachten veroorzaken; vandaar dat hulp van een diëtiste erg handig is bij sulfiet intoleranties!).

Hoe herken ik sulfiet en waar zit het in?

Sulfiet komt onder verschillende benamingen voor, en kan meestal worden herkend aan de E nummers: E220-228, E150B+d, E163. Hiernaast staat het als sulfiet op een wijnfles, en wordt het in de horeca ook wel benoemd met de titel zwaveldioxide of SO2.

Zoals hierboven beschreven zit sulfiet vaak ‘verstopt’ in veel voedingsmiddelen. Goede voorbeelden hiervan zijn (basterd) suiker, stroop, chips, toastjes en andere producten van witte bloem.

Hiernaast zit het bijvoorbeeld in wijn, gedroogde vruchten, aardappelpuree uit een pakje, citroensap uit een flesje of vruchtensapjes in horeca verpakkingen.

Maar vroeger had ik nooit last van wijn…

Helaas. Niet alles wordt beter met de leeftijd. Sowieso zijn er meer vrouwen die gevoelig zijn voor sulfiet dan mannen. Maar hiernaast lijkt het er in de praktijk op dat – als je ouder wordt – je ook gevoeliger kunt worden voor sulfiet, door veranderingen in je hormoon huishouding.

Met het verstrijken van de jaren kun je overigens ook gevoeliger worden voor alcohol. Dus het kan goed zijn om na te gaan wanneer je klachten hebt, of dit alleen bij wijn het geval is, of bij alcohol in het algemeen.

 


Geen doktertje spelen…

Volgens mij doet elke persoon dit, die een internetverbinding heeft. Opzoeken wat je hebt, en wat je eraan moet doen. Op sommige sites staat genoemd dat je glutathion of molybdeen zou kunnen slikken, om je sulfiet gevoeligheid aan te pakken. Dit wordt echter afgeraden door Margreet Timmer. Je kunt dit vaak niet op zichzelf zien. En daarnaast kunnen deze elementen ook de opname van andere (goede) stoffen weer blokkeren. Dit moet je dus niet eigenhandig gaan toevoegen aan je dieet, maar alleen op voorschrift van een arts of (orthomoleculair) therapeut.

Wijn en sulfiet

Aangezien er in elke wijn sulfiet zit, behoort dit bij de producten die een diëtiste bij een sulfiet intolerantie zal benoemen als een ‘beter te vermijden’ voedingsmiddel. Mocht je toch graag een glas wijn blijven drinken, dan kun je beter kiezen voor wijnen waar geen sulfiet aan toegevoegd is (bv. van Stellar Organics – speciale lijn), of voor Sulfree.

Meer weten over Sulfree?

groet, Jacqueline