Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

Toen iemand me vroeg of ik mee ging op wijnreis naar Mallorca, heb ik heel hard gelachen. Maar onterecht! Tijdens mijn wijnopleiding 13 jaar geleden was er geen woord gezegd over wijn van Mallorca. Omdat het in de ‘kinderschoenen’ stond.

Stiekum heel oud

Die kinderschoenen kloppen inderdaad wel voor de leeftijd van de regio erkenningen. Er zijn 2 officiele regio’s; Binissalem die in 1991 als eerste wijngebied van de Balearen de D.O.status kreeg. En in 1999 volgde D.O. Pla i Llevant in het zuiden van het eiland. Maar er wordt al eeuwen wijn gemaakt op Mallorca. Vanaf de tijd van de Romeinen. Ze hadden het alleen nog niet aan de grote klok gehangen. En de grootste hoeveelheid wijn is altijd op het eiland opgedronken, dus marketing of regio erkenningen waren ook niet echt nodig.

Inheemse schonen

Wat heel leuk is aan de Mallorcaanse wijnbouw, zijn de vele inheemse druivenrassen. Van de stoere Manto Negro en Gorgollasa voor rode wijn, tot de frisse Moll voor witte wijnen (je zegt Moj, alsof je een dialect uit Nederland spreekt), deze wijnen hebben echt een eigen zonnige karakter. Wat ook zeker nodig is, gezien de forse hitte die deze druiven in de zomer krijgen. Temperaturen van zo’n 45 graden zijn in de zomer heel gewoon.

Oude wijn in nieuwe vaten

Ook al is de wijnbouw al lang aanwezig op het eiland, toch vinden er veel innovaties plaats. Zoals bij Jose L. Ferrer, het grootste wijnbedrijf op het eiland. Hier wordt bijvoorbeeld een extra wijnmakerij gebouwd, met meer koeling voor de wijntanks en airco, om de wijn met minder sulfiet te kunnen maken. Uiteraard heb ik de wijnmaker gevraagd naar zijn reden waaróm hij minder sulfiet in de wijn wil. Hij was er heel duidelijk over: ‘Omdat de smaak van de wijn toch wordt beperkt door sulfiet én omdat de consument hoofdpijn krijgt van sulfiet’.

Met een lichtje zoeken…

In Nederland wordt Mallorcaanse wijn nog steeds niet veel verkocht, want het meeste wordt op het eiland zelf gedronken. Dus ik raad je zeker aan om een of 2 wijngaarden te bezoeken als je op het eiland bent. Bijvoorbeeld bij Jose L. Ferrer worden er 2x per dag rondleidingen gegeven, en bij de kleinere wijngaarden ben je vaak ook welkom, maar ik zou even bellen voordat je de lokale druiven wilt gaan proeven! (ze houden namelijk wel heel ouderwets siesta!).

En mocht je op vakantie naar Mallorca gaan: op spanjewijn.nl kun je Mallorcaanse wijn bestellen, om alvast in de stemming te komen.

Salud!

Jacqueline

PS: Mocht je in Nederland blijven, dan vind je hier de leukste tips voor een wijnbar!

PS2: als je wijn zonder sulfiet wilt drinken, omdat je die hoofdpijn, huiduitslag of hartkloppingen wel zat bent, kijk dan hier wat Sulfree doet!