Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

Geschreven door Jacqueline Niesten en geredigeerd/gepubliceerd door VROUW/Telegraaf.nl (24 juli 2015)

Of je nou iets te vieren hebt of niet: voor bubbels is het natuurlijk altijd een goed moment! Lees vandaag alles over de verschillende type bubbels, hoe ze gemaakt worden én welke je dit weekend zéker moet openen!

Er zijn verschillende methoden om bubbels in je glas te krijgen, maar de mooiste methode vind ik de manier die in de Champagnestreek wordt gebruikt. Dit wordt de Méthode Traditionelle genoemd en wordt bijvoorbeeld ook gebruikt voor cava en crémants (dit zijn bubbels uit andere streken dan Champagne). Hierbij zorgen ze ervoor dat de bubbels zich in de fles vormen tijdens een tweede gisting van de wijn. Ze beginnen dus met een basiswijn, stoppen die in de fles en laten dan nog een gisting plaatsvinden (daar komt dan nog wat alcohol van én koolzuurbubbels).

Hierbij een lijstje van bubbels die op dezelfde manier gemaakt worden, maar allemaal weer heel anders zijn!

 1. Champagne mademoiselle?

Beginnend met de top, Champagne: dit mooie gebied ligt in Noord-Frankrijk en heeft geregeld dat hun regio goed beschermd is qua gebruik van de naam. Je mag champagne dus ook niet zomaar op je shampoo zetten, zoals Andrélon een paar jaar geleden probeerde te doen.

Champagne wordt gemaakt van de 3 druivenrassen chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Het grappige is dat de meeste champagne wit is, terwijl de pinot noir druif en de pinot meunier druif blauwe druiven zijn. In andere streken maken wijnmakers daar vaak rode wijn van. De binnenkant van elke druif is kleurloos, dus als je zorgt dat het rode schilletje zo snel mogelijk van de binnenkant wordt gescheiden kun je witte wijn of in dit geval champagne ermee maken.

Champagne is bekend om de meest fijne bubbels waaraan je de kwaliteit kunt herkennen én om de krijtachtige smaak. Dit komt door de bijzondere bodem in deze streek: vroeger was dit gebied een grote binnenzee, waardoor er heel veel kalk in de grond zit van bijvoorbeeld inktvissen.

 1. Cava señora?

Cava (de Spaanse bubbel) komt voor het grootste volume uit het noorden van Spanje, in de buurt van Barcelona. Deze bubbels worden heel vaak gemaakt van de parellada, de xarello en de macabeo druif. De methode om deze Spaanse bubbel te maken is hetzelfde als bij champagne, maar door de andere bodem en andere druiven is het weer een hele andere (en betaalbare!) bubbel. Meestal zijn de bubbeltjes iets groter dan in champagne.

 1. De rest van Frankrijk

In andere delen van Frankrijk weten ze ook hoe ze bubbels moeten maken, en die heten dan crémants, bv crémant de Bourgogne of crémant de Loire. Hier zitten ook vaak hele mooie bubbels bij, de druif is afhankelijk van de streek waar je in zit én dit zijn leuk betaalbare alternatieven. Ideetje voor het welkomstdrankje op je bruiloft?

En in Italië…. Signora? Hier worden verschillende bubbels gemaakt; de meest populaire is uiteraard Prosecco. Deze lichte, sprankelende bubbel komt uit het noorden van Italië en kan op de méthode traditionelle worden gemaakt of met de 2e gisting in de wijntank.  Deze bubbel herken je aan zijn peerachtige fruitigheid en zachte zuren. Ideaal voor de borrel!

In de rest van de wereld kunnen ze het trouwens ook wel, al zijn de regels daar vaak iets soepeler! In Zuid-Afrika noemen ze het heel mooi Vonkelwijn en in Australië noemen ze het Sparkling. Zelf ben ik ook fan van rode bubbels. Ja, het is even wennen en je moet wel een goede variant hebben anders voelt het net als cassis, maar probeer eens een sparkling shiraz of een sparkling malbec. Stevige rode druiven die de categorie bubbels weer een extra dimensie bieden!

Type champagne

Bij alle wijnen geldt dat smaken verschillen. Dat geldt bij bubbles natuurlijk ook. Een extra dimensie bij bubbles is dat ze deze in verschillende zoetheden maken. Net voor de kurk erop gaat, voegen ze nog een beetje vloeistof toe, op basis van champagne & suiker. De hoeveelheid suiker bepaalt hoe zoet of droog de champagne uiteindelijk is.

Life is sweet! De type champagnes in het kort &’vertaald’:

 • Brut: echt heel droog, moet je van leren houden.
 • Extra Sec: iets minder droog, maar nog aan de droge kant.
 • Sec: is voor de meeste mensen een heel lekker glas!
 • Demi-Sec: heet half droog, maar is gewoon zoet.
 • Doux: écht zoet. Ook leuk bij een dessert.

En als je een echt groot feest wilt geven…

Champagnes worden ook in grotere flessen gemaakt en dan bedoel ik ook echt grote flessen! Hier het lijstje van een aantal maten als inspiratie voor een feestje:

 • Magnum bevat de inhoud van 2 normale flessen in een grote fles;
 • Jéroboam is 4 flessen;
 • Méthusalem is 8 flessen;
 • Balthazar is 16 flessen.

En ik heb geen idee hoe je dit moet uitschenken, maar een Nebukadnezar bevat de inhoud van 20 flessen …. Veel succes! 🙂