Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

Sherry heeft anno 2015 vaak het imago van een oudewijvendrankje. Maar is het echt zo ouderwets? Onze vinoloog Jacqueline Niesten vertelt én geeft tips voor dit drankje!

Mijn vader stuurde laatst een foto door van ruim twintig jaar geleden. Hij was overtuigd dat ik op de foto stond. Wat bleek? Het was mijn moeder! Dus, uiteindelijk lijken we misschien toch meer op ons moeder dan we denken.. misschien ook eens tijd voor een sherry! Want dat dronk mijn moeder vroeger ook altijd. Hoewel mensen het een oudewijvendrankje vinden, is het eigenlijk een heel culinair drankje!

Bijzondere Spaanse wijn

En dat niet alleen vrouwen aan de sherry zitten, laat sommelier Niek Beute van Vinoniek ook zien in zijn recente lofzang over sherry.

Wil je nog meer zien van Vinoniek! Abonneer je gratis op Vinoniek’s video kanaal!

Veel alcohol & veel smaken

Zoals Niek al zei: sherry wordt op een speciale manier gemaakt. Eén van de vereisten om sherry te mogen heten, is dat er minimaal 15,5% alcohol in zit. Dus vandaar dat de dames altijd aan kleinere glaasjes zaten.

Naast de droge Fino, zijn er nog een paar type sherry’s. De Manzanilla bijvoorbeeld, die net zo droog is als de Fino, maar uit een ander gebied komt. Deze smaakt een beetje ziltig met een vleugje amandel. Of de Amontillado, dit is een oudere Fino, met een goudgele kleur en een nootachtige smaak.

Geen ramenlaplucht

Niet alle sherry’s worden trouwens met flor (die typische schimmel uit het Jerez gebied) gemaakt. De Oloroso sherry, ook wel de geurige genoemd heeft heel veel geur, maar juist niet die typische sherry lucht. Lekker droog, maar soms ook wat gezoet met PX.

Die PX (of Pedro Ximenez) sherry is echt het snoepje uit het zuiden van Spanje. Ideaal voor kleine glaasjes dessertwijn, waarin je zowel rozijnen als appelstroop herkent. Dit komt omdat de druiven heel veel suiker bevatten en ze de druiven soms wat in laten drogen, voordat ze er wijn mee gaan maken.

Medium dry, Pale dry en Cream?

Wat zijn dan al die andere varianten? Met behulp van kleur & zoetwijnen maakten ze vele varianten in zoetheid, en hadden zo een hit te pakken voor de sherryhype in Nederland in de jaren 70-80. Miljoenen liters gingen er doorheen. Maar nu komen er steeds meer mooie sherry’s op de nederlandse markt te koop!

Langs de stier van Spanje

Wie kent hem niet, die stier van Osborne die bij binnenkomst in Spanje trots naast de snelweg staat. Maar er zijn ondertussen meer mooie sherryhuizen te koop op de nederlandse markt. Probeer ook eens Gonzalez Byass & Tio Pepe, La Guita of de topper Lustau!

Bitterballen of …?

En ja, Jerez, de streek van de sherry ligt in het zuidelijkste deel van Spanje, aan zee, dus tijd voor andere borrelhapjes dan een bitterbal of een blokje kaas! De Fino laat graag haring zwemmen, de Oloroso gerookte paling en de Manzanilla is heerlijk met gezouten amandelen of oesters. Ideaal om je vakantie weer te herleven en in sherry die gemaakt is met flor zit weinig sulfiet, omdat de schimmel daar niet tegen kan (dus als je last had van 1 of 2 glazen wijn, probeer dan eens Fino sherry!)

A su salud!

Jacqueline

Wil je meer wijntips in je mailbox ontvangen, vul dan hier je emailadres in!

geschreven door Jacqueline Niesten en gepubliceerd door Telegraaf.nl op 18 september 2015.