Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

Ook zin een glas bubbels?

foto: Stefan van Dorrestein, Nufotograferen.nl

Je kent het vast wel, je schenkt een glas bubbels in en terwijl je schenkt, bruist het op, en stroomt het over de rand van je glas. Tenzij je natuurlijk snel genoeg was, om het glas aan je lippen te zetten. Maar ja, om dat nou te doen bij alle glazen die je inschenkt…;)

Er zijn dus wat regels die je aan kunt houden om bubbels in te schenken. Niet alleen om te zorgen dat de helft niet verspild wordt op je tafel of de vloer, maar ook omdat allerlei wijnschrijvers, onderzoekers en andere mensen die blijkbaar veel bubbels drinken, de beste methode hebben uitgezocht. Hierbij de 3 beste tips, met dank aan Hinke de Jong, Champagne Ambassadeur 2016.

 Tip 1: het glas is halfvol.

Letterlijk. De chique franse schrijfster Mireille Guilliano en veel sommeliers zweren erbij. Je moet het glas maar halfvol schenken. Want Champagne is bedoeld om in kleine slokjes gedronken te worden, en als je er meer ingiet, drink je waarschijnlijk niet snel genoeg en zit je met warm geworden Champagne. En dat is bijna nog erger dan een overstromend glas. 🙂

 Tip 2: Schenk bubbels als een biertje.

Oftewel je schenkt in, terwijl je het glas schuin houdt. Waarom schuin? Aan de universiteit van Reims (inderdaad in de Champagne streek) hebben ze onderzocht wat het effect is op het verlies van bubbels door verschillende hoeken tussen het glas en de fles. En blijkbaar is het schenken van Champagne alsof het een biertje is, de beste methode! Dus minder verlies van bubbels, én minder schuim bij het schenken.

 Tip 3: ‘Drink hem ijs en ijskoud’. Nou ja, goed koud.

Hoe kouder de fles is, hoe minder koolzuur (=bubbels) je verliest. Dus als je fles te warm is, zal het heel lastig worden om een schuimbad in en over je glas te vermijden. Dat is ook de reden waarom je de fles in ijswater moet leggen, als je wilt sabreren (hierbij open je de fles met een sabel; je kunt hier zien hoe ik dat heb geleerd van Hinke de Jong).

Dus tijd om te oefenen?

Qua dosering van Sulfree in bubbels: in Champagne zit wat minder sulfiet, dus daar is een klein druppeltje genoeg; bij de overige bubbels gewoon 1 druppel per glas aanhouden. En bij zoete bubbels uiteraard 2.

Proost!