Sulfree gewaardeerd met een 8,8

ORDER: +31 (0)85 060 1400

 Paniek in de tent

Toen in 2005 de etiketteringsregels voor wijn wijzigden en wijnmakers moesten vermelden dat er sulfiet in hun wijn zit, was er best even paniek. Zowel bij de wijnmakers die hun consumenten niet wilden alarmeren, als bij een enkele consument, mocht zijn oog opeens een keer op het achteretiket vallen.

Maar die paniek was niet nodig. De sulfiet zat al decennia in de wijn, en tot dan toe had er geen haan naar gekraaid. Maar nu het op het etiket stond, leek het opeens veel echter.

 Onhandige vermelding

Nu is de vermelding wel heel fijn voor sulfietgevoeligen. Je kunt nu zien welke wijnen meer dan 10 mg/liter aan sulfiet bevatten. Alleen blijft het jammer dat wijnmakers niet hoeven te vermelden hoevéél sulfiet er in hun wijn zit. Dat kan namelijk nogal verschillen, en bijna elke wijn gaat over die grenswaarde van 10mg/liter heen.

 5 veelgebruikte toepassingen van sulfiet

Afhankelijk van de kwaliteit van zijn druiven & zijn wijnmaakproces, zal de wijnmaker sulfiet namelijk meer of minder inzetten. In het kort wordt sulfiet voor de volgende toepassingen gebruikt:

  1. Zwavelen van de druiven (Als de druiven de wijnkelder inkomen van het land, zwavelen veel boeren hun druiven, om bacterien en wilde gisten te vernietigen en het wijnmaakproces zoveel mogelijk te kunnen controleren.)
  2. Snellere vergisting (hierbij wordt de suiker in de druif omgezet in alcohol)
  3. Meer glycerol (= die tranen in je wijnglas; deze geven een lekker gevoel in je mond)
  4. Klaring van de wijn (als de wijn uitgegist is, wordt deze geklaard om de wijn weer helder te krijgen).
  5. Conserveren van de wijn in de fles (omdat wij graag een fris fruitige wijn in ons glas schenken).

Sulfiet zit er dus vaak voor goede redenen in. Het kan echter ook worden gebruikt om een wijn op te krikken, het kan namelijk ook een hout/caramel smaak geven aan de wijn; Mocht je deze smaak dus kwijt zijn door Sulfree, dan weet je welke categorie wijn het is…..

Proost!

Jacqueline